Hírek

Arburg partnerünk 100 éves évfordulója alkalmából megjelentünk a jubileumi kiadványban

 

Nagy feladatok

Lux: Az ALLROUNDER 1120 H sárvédőket gyárt

Nagy gép nagy alkatrészekhez – így lehetne nagyon egyszerűen jellemezni az első ALLROUNDER 1120 H megvásárlását a kecskeméti autóalkatrész-gyártó Lux Kft.-nél. A Lux 2010 óta az ARBURG vásárlója, és a legnagyobb ARBURG gép és annak jellemzői nyerte meg a tetszését különböző sorozatokban és méretekben.

Az elmúlt három évtizedben a Lux mintegy egymillió napfénytetőt gyártott gépjárművek számára, 2000 óta pedig az utánfutók, lakókocsik, lószállítók és buszok ablakainak széles választékát is. Összesen több mint 400 műanyag alkatrészt gyártanak Kecskeméten, beleértve a szálerősítésű műanyagból készült vagy fémbetétes alkatrészeket, mint pl. csavarzárak az utánfutó vonószerkezetéhez vagy támasztókerekek pótkocsikhoz.

A fröccsöntött alkatrészeket ezt követően automatikusan és manuálisan összeszerelik, és tamponnyomtató rendszerekkel nyomtatják.

Növekszik a digitalizáció

Lézeres megjelölés alapján qr-kódos termékazonosítás történik és kamera által támogatott optikai minőség-ellenőrzés. A 3D nyomtatót a mérnöki szektorban is használják, többek között prototípusok készítésére, illetve annak tesztelésére, hogy a fém alkatrészek kicserélhetők-e műanyaggal. A gyártás egyre inkább automatizált és újrahasznosított anyagokkal működik. A Lux leányvállalata, a Sunplast Kft. évente akár 800 tonna újrahasznosított anyagot dolgoz fel PP-ből, PE-ből, PA-ból, valamint lágy PVC-ből a fröccsöntési folyamatban való újrafelhasználásra.

A vállalat a digitális változást tűzte ki célul. Sok ALLROUNDER OPC-UA csatlakozással van felszerelve. Ezzel összefüggésben a Lux 2021-ben megkapta az „Emelt szintű digitalizációra felkészült vállalkozási minősítését (eDFV)” is.

A Lux tulajdonosai a K 2016-os világpremieren látták először az ALLROUNDER 1120 H-t, és azonnal pozitívan fogadták a legnagyobb ARBURG gépet és annak jellemzőit. Kiegészülve a többi ARBURG géppel szerzett jó tapasztalatokkal, az ARBURG magyarországi támogatásával és vevőszolgálatával, az eszközt ezután megvásárolták és a Lux gyártásába integrálták.

Beceneve „Optimusz”

Az ALLROUNDER 1120 H 6500 kN szorítóerővel és 4600 méretű befecskendező egységgel, 2021 óta a géppark része – a gép vállalaton belüli beceneve „Optimusz”. Sárvédőket gyárt utánfutókhoz két-üreges szerszámmal. A közel két kilogramm PP befecskendezési célt egy 100 milliméterrel hosszabb csigával sikerült elérni. A leválasztás és lerakás egy lineáris MULTILIFT V robotrendszeren keresztül történik. A szállítószalagra helyezés után a viszonylag vékony falú sárvédőket egy előre toló vágóberendezéssel nagyon pontosan levágják az enguszról, majd a szállítószalagról eltávolítják, összeállítják és becsomagolják.

Az 1120 H minden elvárásnak megfelel

Király Pál, a Lux Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, mesél a nagy géppel kapcsolatos tapasztalatairól: „Az ALLROUNDER 1120 H-ról a mindennapi munkánk során szerzett benyomásaink rendkívül pozitívak. A gép könnyen kezelhető, könnyen hozzáférhető és megbízhatóan működik.” A legjobb feltételek a Lux és az ARBURG további együttműködéséhez – új területeken is, mint az e-mobilitás.

1. kép: Király Pál, a Lux Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, büszkén mutatja az ALLROUNDER 1120 H-n gyártott sárvédőket.
2. kép: Az utánfutók sárvédői egy két-üreges szerszámban készülnek.

INFOBOX

Név: Lux Kft.
Alapítva: 1991
Elhelyezkedés: Kecskemét, Magyarország
Termelési terület: 2400 m2
Üzleti területek: műanyag mérnöki, műszaki műanyag alkatrészek személygépkocsikhoz, teherautókhoz és pótkocsikhoz
Árbevétel: körülbelül 5,5 millió euró (2021)
Dolgozók létszáma: kb. 80 fő
Ipari ágazatok: autóipar, e-mobilitás
Kapcsolat: www.luxauto.hu

 

A cikk az alábbi nyelveken érhető el közvetlenül az ARBURG honlapjáról:

német – letöltés

angol – letöltés

francia – letöltés

spanyol – letöltés

olasz – letöltés

kínai (egyszerűsített) – letöltés

kínai (hagyományos) – letöltés

Lux_hirek_Arburg_magazin_today82
X